Expliquem al món què són els drets humans!
Temes | Drets humans, adaptable a qualsevol tema; Mitjans de comunicació i Internet |
Nivell de dificultat | Nivell 3 |
Edat recomanada | 10-13 anys |
Temps estimat | 120-180 minuts |
Grup | 4-24 infants |
Tipus d’activitat | Explicar històries, dibuixar, escriure |
Resum | Els infants desenvolupen un anunci per a la televisió sobre els drets humans dels infants. |
Objectius |
|
Preparació |
|
Material |
|
Instruccions
- Dividim els infants en grups de tres o quatre. Expliquem-los que s’ha demanat al seu grup que faci un anunci per promocionar els drets dels infants. Hauran de fer un anunci per a televisió que duri entre un i tres minuts i conscienciï la gent respecte d’un dret.
- Demanem als infants que descriguin anuncis de la tele que els hagin cridat l’atenció. Fem una pluja d’idees de bons anuncis (p. ex. frases intel·ligents, efectes de so, música, humor, missatges seriosos).
- Decidim quina serà l’audiència destinatària del seu anunci. Està pensat per a infants, pares i mares, mestres, públic general o per tots alhora? Parlem de quines maneres podem fer que l’anunci resulti atractiu per al públic a qui està dirigit.
- Expliquem que cada grup ha d’escollir un dret que vulgui anunciar i l’audiència a la qual es vol dirigir. Animem-los a escollir drets que creguin que la gent ha de conèixer, i les persones que els haurien de conèixer. Una persona de cada grup ens ha d’informar de quin és el seu dret i quina és l’audiència que han escollit.
- Quan els grups ja hagin escollit un dret, han de crear i treballar una idea per anunciar-lo. Animem-los a valorar diferents maneres de presentar el dret (p. ex. una història en què hagin d’actuar, una cançó que cantin ells, un dibuix animat per al qual han de preparar el guió animat). Recordem-los que serà un vídeo per a la tele, així que ha de ser interessant des d’un punt de vista visual i tenir acció, no només «caps parlants». Tampoc pot ser massa complex, ja que s’ha de presentar en menys de tres minuts.
- Passegem entre els grups per valorar els seus progressos. Quan algun grup tingui complet l’anunci, li han de posar un títol i començar a assajar.
- Quan tots els grups tinguin els anuncis planificats, reunim el gran grup per tal que comparteixin les seves idees i escoltin l’opinió dels altres. Demanem a cada grup que expliqui quin és el seu dret, l’audiència a la qual està dirigit i les seves idees. Si ja ho tenen tot llest, poden intentar interpretar-lo. Animem-los que facin suggeriments i donin la seva opinió després de cada descripció o actuació, sempre de manera constructiva, fent preguntes com:
- La idea arribarà a l’audiència escollida?
- Captaran clarament la idea del dret?
- Què és el que us agrada d’aquestes idees?
- Podeu fer algun suggeriment per millorar-la?
- Donem temps als grups per millorar i assajar els seus anuncis.
- Demanem a cada grup que presenti a la resta el seu anunci i el seu pla.
Reflexió i avaluació final
- Reflexionem sobre l’activitat fent preguntes com:
- Hi ha hagut parts d’aquesta activitat en què us heu hagut d’esforçar especialment? I amb què us heu divertit especialment?
- Heu après alguna cosa sobre com es fan els anuncis?
- Ha estat difícil pensar en imatges i no només paraules?
- Ha estat complicat pensar en com arribar a una audiència en concret?
- Els anuncis són sempre positius? Per què o per què no?
- Què heu après dels altres guions?
- Aquesta activitat ha canviat la vostra manera d’apreciar la tele?
- Relacionem l’activitat amb els drets humans amb preguntes com:
- Per què ha escollit el vostre grup aquest dret en concret?
- Per què heu escollit aquesta audiència en particular?
- Quina mena de reacció o acció creieu que produiria el vostre anunci?
- Un anunci de la tele és una bona manera de enviar un missatge a la gent sobre els drets humans? Per què o per què no?
- El vostre anunci implicava altres drets a més del que estàveu anunciant?
- Podem aïllar un dret o els drets sempre estan connectats entre ells?
- Se us acudeix algun dret que podria ser difícil d’anunciar o representar?
- Algun dels vostres personatges representava un estereotip? Si és així, té això un efecte negatiu? Per què, o per què no?
- Per què és important que la gent conegui els seus drets?
- Qui necessita educació respecte als drets dels infants?
Suggeriments de continuïtat
- Expliquem que hi ha moltes campanyes de publicitat que combinen els anuncis per a televisió amb anuncis en mitjans escrits, com ara revistes, diaris o cartells en quioscs, autobusos i d’altres llocs públics. Comencem demanant als infants que busquin en els mitjans escrits o pel seu barri anuncis que els agradin, i que comentin quin n’és l’atractiu. Després demanem als infants que creïn un anunci gràfic bidimensional d’un dret. Si disposem de la tecnologia necessària, també podem crear els anuncis gràfics per ordinador. Organitzem una exposició dels anuncis a l’escola o l’esplai.
- Assenyalem que moltes campanyes de publicitat contracten una persona famosa. Demanem-los que posin exemples que hagin vist. Qui voldrien que presentés el seu anunci o que hi participés? Per què seria apropiada aquesta persona pel dret o l’audiència escollits?
- Comentem amb els infants com seria fer un vídeo més llarg sobre els drets humans, que expliqués una història.
- En què es diferenciaria de l’anunci?
- Quins aspectes de la història serien importants (p. ex. una bona història, aspectes pràctics com les despeses, el missatge sobre els drets humans)?
- Quins aspectes del vídeo proposat serien importants (p. ex. que es necessitin d’altres actors a part dels infants del grup, molt d’atrezzo i vestuari, escenes poc segures)?
Propostes d’acció
- Si fos possible, fem els vídeos dels anuncis. Podem demanar que ens prestin l’equip i ens donin ajuda tècnica amb la il·luminació i el so a alguna cadena de TV local o escola de cinema. Fins i tot un mal vídeo pot representar una experiència d’aprenentatge.
- Si no és possible realitzar el vídeo, podem interpretar les històries com si s’estiguessin filmant. Amb alguns dels anuncis es podria fer una lliçó sobre drets humans en directe per a altres infants i famílies.
- Animem als infants a fer una crítica dels anuncis que veuen a la tele:
- Per què surten a la tele?
- Quina és l’audiència a la qual estan dirigits?
- Quin és el missatge que es pretén transmetre?
- Quina és la resposta que es pretén obtenir dels teleespectadors?
Consells per a la facilitació
- Aquesta és una activitat complexa que es podria fer servir per motivar els infants a fer ús d’habilitats noves (p. ex. escriure diàlegs o cançons, crear un guió animat.) El facilitador ha de fer un seguiment acurat dels progressos dels infants, tot ajudant-los amb un seguiment proper.
- Alguns grups avançaran més ràpid que d’altres. Si un grup ja ha completat una tasca, donem-los algunes instruccions individualment per continuar amb el pas següent. Donem-los prou temps per assajar i revisar la feina després dels comentaris dels companys.
- Fem servir l’activitat per fomentar el pensament crític sobre la publicitat i els seus propòsits.
- Fem servir l’activitat per aprendre a donar i rebre crítiques constructives.
Variacions
Aquesta activitat requereix que els infants ja estiguin familiaritzats amb els drets humans en general i amb la CDI en particular. Potser voldrem començar amb una pluja d’idees sobre els drets humans per tal de determinar què saben els infants dels drets humans. Si necessiten més coneixements per poder realitzar l’activitat amb èxit, comencem amb una activitat més introductòria, com ara «21. Jocs de taula». Per familiaritzar els infants amb la CDI, també podem assignar a cada infant un article de la CDI i demanar que l’il·lustri; després demanem als infants que llegeixin l’article i expliquin la seva il·lustració.
En Jordi Buch i Tobella comparteix amb nosatlres aquesta gran adaptació de l’activitat, pel treball amb alumnat de 1r d’ESO, on les vinyetes i els acudits prenen el protagonisme! Gràcies!
Document: