L'Holocaust és un dels capítols més foscos de la història de la humanitat, i per afrontar aquesta crua realitat, l'organització AHEAD ha iniciat el Projecte GREM. L'objectiu principal d'aquest projecte és la recerca sobre la memòria democràtica i la sensibilització envers les víctimes dels règims totalitaris, així com la creació de narratives i espais de memòria democràtica en col·laboració amb diverses entitats d'arreu d'Europa.
Objectius
Dins d'aquest projecte, hem seleccionat testimonis de persones de tot Europa que relaten les seves experiències de captura i deportació als camps de concentració i extermini, amb l'objectiu de preservar la seva memòria viva.
Realitzarem una recerca detallada sobre històries locals d'èxit i fracàs en la resistència als règims totalitaris. Treballarem estretament amb responsables polítics, representants de l'administració i professionals de l'educació a nivell local per recopilar testimonis de supervivència als règims totalitaris i a l'Holocaust que afectaren la nostra comunitat. Aquesta tasca es realitzarà en col·laboració amb entitats memorialístiques, minories ètniques i grups de resistència democràtica.
A més, el projecte inclou la creació d'un equip especialitzat en l'elaboració d'eines de sensibilització destinades particularment a joves adults. L'objectiu a llarg termini d'aquest projecte és conscienciar les comunitats a través de l'educació, amb l'esperança de que la gent estigui millor preparada per fer front a la distorsió de la història dels règims totalitaris, prevenir la propagació de notícies falses i rebutjar el revisionisme històric.
Formació
El curs de Formació Gamification for remembrance que es va celebrar a Bulgària l'octubre de 2023, tenia com a objectiu principal dotar els participants amb eines i recursos per abordar la memòria democràtica a través de l'educació no formal, inserint-se dins del marc dels drets humans. L'objectiu final consistia a capacitar-los per desenvolupar un joc de detectius amb la finalitat de sensibilitzar sobre els passats totalitaris dels diversos països participants.
Per a més informació sobre la formació cliqueu Aquí.
Desenvolupament del taller
Amb els coneixements adquirits durant el curs a Bulgària i la investigació històrica prèvia, s'inicia el procés de desenvolupament del joc de detectius. Aquesta fase no només implica una planificació detallada sinó també la concreció efectiva del joc en sí mateix. Es duran a terme proves del joc amb 3 grups, que inclouen aproximadament 20 participants per equip. L'objectiu d'aquesta etapa és avaluar-ne la seva operativitat, identificar qualsevol error o àrea d'ampliació, amb la finalitat de perfeccionar el joc de detectius.
La transparència i la participació activa dels participants seran claus per afinar el joc i assegurar-se que reflecteix amb precisió els aspectes històrics i socials específics del context català. Aquest procés de proves serà fonamental per garantir que el joc de detectius no només sigui una experiència educativa immersiva i entretinguda, sinó també una eina efectiva per la transmissió de la memòria democràtica als participants.
Grups objectius
Els participants clau del projecte inclouen educadors, amb una atenció particular en professors d'història, filosofia, ètica i religió a nivell de secundària. Aquest col·lectiu jugarà un paper fonamental com a agents de transmissió, portant el projecte cap a les aules i influint directament en la formació dels joves.
D'altra banda, es destaquen els responsables polítics i funcionaris públics que operen en l'àmbit de l'educació a nivell local. Aquests professionals no només contribuiran a la integració del projecte en el marc educatiu, sinó que també actuaran com a multiplicadors de l'impacte previst, assegurant una difusió efectiva.
El tercer grup objectiu és la pròpia audiència del joc: joves i adolescents. Aquest sector de la població formen l'enfocament central del projecte, ja que el joc està dissenyat especificament per sensibilitzar-los i fomentar la reflexió sobre les qüestions de memòria democràtica. Els joves i adolescents no només són receptius a noves formes d'aprenentatge, sinó que també es converteixen en agents actius del canvi social quan es desperten a aquestes qüestions fonamentals.
Aquesta diversitat de públics assegura que el projecte abordi de manera integral els diferents nivells de la comunitat educativa, des de l'àmbit acadèmic fins a l'experiència directa dels joves, creant així un impacte significatiu i durador.
Declaració ètica
Les Consideracions ètiques del projecte A Game to Remember: Gamifying Holocaust Remembrance per tal d’assegurar que els jocs de detectius s'implementen amb sensibilitat, precisió i respecte per les víctimes i supervivents de l'Holocaust i d'altres règims autoritaris i totalitaris. Totes les activitats de gamificació es duen a terme seguint els següents principis:
Respecte a la memòria de les víctimes de l'Holocaust i dels règims autoritaris i totalitaris i les seves famílies així com un reflectir un retrat digne de les històries de l'Holocaust i supervivents i/o víctimes de règims autoritaris i totalitaris. Posició incondicional contra l'Holocaust i/o la distorsió dels règims autoritaris i totalitaris, a més d’abstenir-se de causar danys i protegir els orígens dels contes utilitzats. Protecció dels objectes personals utilitzats com a accessori de joc, la no comercialització de les activitats i participació voluntària en les activitats.
Col·laboradors internacionals
Amaro Drom e.V
Amaro Drom e.V és na organització juvenil multicultural formada per individus tant de la comunitat Roma com no Roma, que té com a objectiu crear espais per a la participació política i social dels joves mitjançant l'empoderament, la mobilització i l'autoorganització.
Jakab Gláser
La fundació està anomenada en honor al difunt Jakab Gláser, sense qui el shtiebel hauria tancat fa dècades. Jakab Gláser va ser el cor del Teleki Tér Shtiebel durant molts anys.
Jewish (Litvak) Community of Lithuania
The Jewish Community of Lithuania – Lithuanian Jewish Community (lzb.lt)
Infinite Oportunities Association
L'associació Infinite Opportunities és una ONG búlgara creada a principis de 2010 que es compromet amb el treball juvenil, la ciutadania activa, la promoció de l'educació no formal i l'encoratjament dels joves per desenvolupar el seu potencial social i creatiu per a un futur millor per a tothom.
Finançat per la Unió Europea. Les opinions i punts de vista expressats només comprometen al seu(s) autor(és) i no reflecteixen necessàriament els de la Unió Europea o els de l'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA). Ni la Unió Europea ni la EACEA poden ser considerats responsables d'ells.