Mig dret és millor que cap?
Temes | Drets humans |
Nivell de dificultat | Nivell 2 |
Edat recomanada | 8-13 anys |
Temps estimat | 60 minuts (menys en el cas de grups més grans) |
Grup | Com a mínim més de 10 infants i 3 facilitadors |
Tipus d’activitat | Joc de grup a l’exterior, amb activitat física |
Resum | Els infants han d’intentar trobar la meitat que falta d’un dret abans que els el robin. |
Objectius |
|
Competències |
|
Preparació |
|
Material |
|
Instruccions
- Reunim la canalla al post central i presentem l’activitat: ens han donat Alerta Vermella, i se’ls ha demanat que es posin en acció. Deu drets dels infants han desaparegut i sembla que s’han perdut per sempre. Tot i així, s’ha recuperat la meitat dels drets perduts. El seu repte serà trobar la meitat que falta i així restaurar el dret sencer. Si aconsegueixen totes les targetes de drets en un temps determinat, guanyaran als caçadors, que posen en perill els Drets dels Infants.
- Establim la durada del joc (30 minuts per a grups petits; 20 minuts per a grups de 20 infants o més), expliquem quins són els límits del joc i ens posem d’acord en un senyal auditiu que indiqui el començament i el final del joc. Expliquem que com a facilitador romandrem fora del joc per tal d’assegurar-nos que tothom està bé i segueix les regles.
- El facilitador que fa de post central dóna a cada infant mitja targeta i es queda amb la resta. Expliquem als infants que l’objectiu del joc és trobar l’altra meitat de la seva targeta per tenir una targeta de drets sencera. Les altres meitats de les targetes les han d’obtenir dels targetaires. Han de coincidir tant en el número del dret com en el color de la targeta.
- Quan algú tingui les dues meitats d’una targeta, les ha de portar al post central.
- Presentem i expliquem als infants el paper del post central:
- L’activitat comença i acaba al post central.
- Quan tingueu les dues meitats d’una targeta de drets, l’heu de portar al post central. Aleshores l’infant ha d’ajuntar les dues meitats i penjar la targeta de drets completa.
- Aquesta persona podrà llavors tenir una altra targeta.
- Presentem i expliquem als infants el paper dels targetaires:
- Els targetaires tenen la meitat que falta de les targetes. S’estaran a diferents llocs de l’àrea de joc on els jugadors els podran trobar. La major part dels targetaires romandran en un mateix lloc; tot i així, com a mínim un targetaire deambularà per l’àrea de joc.
- Us heu d’apropar a un targetaire i ensenyar-li la mitja targeta. Si el targetaire té l’altra meitat de la targeta, te la donarà. Llavors hauràs de portar la targeta completa al post central, agafar una altra targeta i tornar a començar.
- Si el targetaire no té l’altra meitat de la teva targeta, hauràs de demanar-ho a un altre targetaire.
- Durant les temporades de caça l’únic lloc segur és a distància d’un braç dels targetaires. Si pots tocar un targetaire, els caçadors no et poden agafar.
- En aquest moment els targetaires surten i es col·loquen a les seves posicions.
- Presentem i expliquem el paper dels caçadors i el sistema de les «temporades de caça»:
- Durant les temporades de caça, els caçadors intentaran atrapar-vos i prendre-us els drets.
- Cada vegada que us agafin, els caçadors trencaran les vostres targetes en dos. Us donaran una de les meitats i l’altra meitat la donaran als targetaires. Això vol dir que cada vegada que us enxampin, serà més complicat completar la vostra targeta, ja que estarà repartida en trossos més petits.
- Sabreu quan comença la temporada de caça perquè sentireu un xiulet o un soroll una vegada. Quan la temporada de caça acabi, sonarà dues vegades.
- Recordeu que l’únic lloc on els caçadors no us poden agafar es a una distància menor d’un braç de un targetaire.
- Comencem el joc. La canalla comença a córrer per tota la zona de joc buscant els targetaires per poder completar les mitges targetes que tenen.
- El joc s’acaba quan s’han completat totes les targetes o s’acaba el temps.
Reflexió i avaluació
- Reflexionem sobre l’activitat fent preguntes com ara:
- Què ha passat durant el joc?
- Quins han estat els moments més emocionants?
- Teníeu una estratègia concreta?
- Si tornéssiu a jugar, faríeu alguna cosa diferent?
- Què en penseu d’aquesta activitat?
- Relacionem l’activitat amb els drets humans fent preguntes com ara:
- Quan diem «tenim dret a...», què significa?
- Creieu que aquests drets són «universals»? Es respecten a tot el món?
- A la vida real, qui serien els «caçadors» i qui els «targetaires»?
- Què podem fer a la nostra vida diària per assegurar-nos que tothom té els mateixos drets?
Suggeriments de continuïtat
- L’activitat «24. Mòbil de drets» se centra en els mateixos deu drets i els relaciona amb el gènere. És una activitat tranquil·la i creativa.
- Les activitats «23. Més important... per a qui?» i «25. Navegant cap a la terra promesa» demanen als infants que estableixin prioritats entre drets, i destaquen la importància de tenir-ne la totalitat.
Propostes d’acció
Parlem amb els infants sobre quins drets gaudeixen en la seva vida diària i fem que decideixin algunes accions concretes que poden fer per promoure’ls dins la seva comunitat.
Consells per a la facilitació
- Hem de tenir en compte que esta activitat precisa d’un cert nombre de facilitadors. Com a mínim un facilitador s’hauria de quedar fora del joc, fent de coordinador. Els targetaires poden ser facilitadors o infants, però només els facilitadors poden ser post central o caçadors. Quants més infants participin en el joc, més facilitadors seran necessaris per poder jugar d’una manera tranquil·la i segura.
- Nombre mínim de facilitadors necessari per a un grup petit d’infants: 3 facilitadors (un coordinador, un post central i un caçador) més dos targetaires.
- Nombre mínim de facilitadors necessari per a un grup de 20 jugadors: 5 facilitadors (un coordinador, un post central i dos caçadors), més 3-4 targetaires.
- Nombre mínim de facilitadors per a un grup de 25 jugadors: 5 facilitadors (1 coordinador, 1 post central i 3 caçadors), més 4-5 targetaires.
- Aquesta activitat es realitza millor a l’exterior (p. ex. pati, camp d’esports, parc, bosc, etc.). També es pot adaptar a un espai interior gran.
- Encara que l’activitat és bastant segura, sempre és recomanable portar una farmaciola i una ampolla d’aigua per a jocs d’exterior fora de l’escola o centre de lleure.
MATERIAL FOTOCOPIABLE al PDF descarregable (barra lateral dreta)