CL.A.P. – ChiLdren’s rights Awareness and Participation addressing emerging needs after Covid-19 pandemic
La crisi de la COVID-19 va posar de manifest les greus repercussions que experimenten els infants i joves en situacions d'emergència. Durant aquest període, es va limitar el dret dels menors a participar activament en la vida social i en activitats recreatives, així com el seu accés a la informació i la participació en els processos de presa de decisions. S'ha observat un notable augment de l'angoixa emocional i psicològica, especialment entre els adolescents, juntament amb una sensació creixent d'aïllament.
El tancament d'escoles i la transició a l'educació en línia va generar una bretxa significativa en matèria d'alfabetització digital, a més de limitar l'accés als serveis educatius. En aquest context, el projecte C.L.A.P. busca fomentar la participació activa dels infants i joves en la presa de decisions, tant en l'àmbit escolar com municipal. Això té com a objectiu contribuir al desenvolupament de respostes adients per a la infància i amb sensibilitat de gènere.
L'objectiu de l'acció és contribuir a augmentar la realització i la conscienciació sobre els drets dels menors a la societat europea, mitjançant accions basades en l'Estratègia de la UE sobre els drets de la infància i l'adolescència, i reforçar el mecanisme de participació dels menors. Per identificar necessitats emergents i superar l'impacte negatiu de la pandèmia de la COVID-19.
S'estima que el 99% dels infants arreu del món resideixen en algun dels 186 països que han implementat diverses restriccions per fer front a la COVID-19, que van des de confinaments i l'ús d'equips de protecció individual fins a mesures d'higiene, distància interpersonal i aïllament.
Dins d'aquest marc, el projecte se centra en 435 menors de les àrees urbanes i rurals de Palerm, Barcelona i Bucarest, així com en 60 professionals educatius, entre els quals es troben educadors, operaris, psicòlegs, treballadors socials, professors i personal sanitari que treballa amb infants. A més d'aquests col·laboradors, es compta amb el suport de les autoritats locals i, especialment, amb els responsables de la presa de decisions i els dirigents polítics de les àrees on es desenvolupa el projecte.
El programa també conté un conjunt de mesures per a la implementació per part de la UE i altres institucions de la UE, països de la UE i parts interessades sobre:
Amb la col·laboració del soci ICDI, s'implementa un mètode de recerca dirigida per Infants, que permet als menors formular preguntes de recerca, analitzar dades i presentar els resultats d'una activitat de recerca. L'anàlisi implica la participació de 150 operadors i proveïdors de serveis relacionats amb la infància i l'adolescència, mitjançant activitats en línia i presencials. L'objectiu és compartir idees per identificar els principals problemes que aquests grups enfronten durant la pandèmia, utilitzant mètodes creatius com el teatre educatiu, les biblioteques vives, tallers i enquestes.
A la finalització del projecte, els menors hauran participat en processos de presa de decisions al costat dels responsables de les decisions, exercint el seu dret a ser escoltats, especialment en situacions d'emergència. Això pretén establir un pla d'acció de defensa i xarxes per crear un mecanisme estable de consulta als menors. Això es desenvoluparà tenint en compte el context actual i formulat propostes i formació que arribin al personal. Per tant, el projecte resultarà en una guia i un pla de treball, així com formació per al personal educatiu i municipal.
AHEAD va ser fundada el 2009 per educadors dels camps de l'educació formal, l'educació lúdica i l'educació no formal que han treballat a nivell local, nacional i internacional per consolidar els drets humans i l'educació dels drets dels infants.
A més d'AHEAD, aquest projecte és implementat per les organitzacions del consorci:
CISS – Cooperació Internacional Sud-Sud (Itàlia) - l’ONG opera des de 1985 en diferents regions del "Sud" del món, abastint aquells països que sovint es veuen limitats a ser meres fonts de matèries primeres i armes econòmiques, convertint-se en escenaris de conflictes
Asociatia Culturala Replika (Romania) - Es tracta d'un espai cultural interdisciplinari, dedicat a l'exploració i presentació pública de creacions artístiques performatives concebudes per artistes activistes que treballen estretament amb la comunitat. Replika és una plataforma de creacions pedagògiques i obres d'art participatives, a través de la qual el públic es pot autorepresentar i crear el seu propi art.
ICDI - Stiching International Child Development Iniciatives (Països Baixos) - És una organització que treballa en el desenvolupament psicosocial dels infants i joves que creixen en circumstàncies difícils. L'ICDI té com a objectiu millorar les polítiques i les pràctiques desenvolupant les habilitats dels nens, les famílies, les organitzacions i les autoritats locals.
Societat cooperativa Social i SICALIANI (Itàlia) - Es tracta d'una cooperativa social que inicia el seu camí amb l'educació al carrer i, actualment, es dedica a la sensibilització sobre qüestions socials, així com a la promoció i aplicació dels drets dels infants a les escoles i barris de Palerm. Empra mètodes creatius basats en l'educació no formal, destacant el mètode d'agroludoteràpia, creat i promogut per la mateixa cooperativa.
Imago Mundi(Romania) - dona suport als joves i al seu desenvolupament, especialment a les zones rurals. IMAGO MUNDI ha establert aliances estratègiques amb escoles i instituts, tant rurals com urbans, amb institucions culturals i autoritats locals.