Articulació de persones referents diverses per a la transformació socioambiental de la ciutadania amb una mirada antiracista i amb perspectiva de gènere i de drets humans.
AHEAD es torna a agrupar amb CEHDA (entitat experta en la creació de vincles interculturals i millors oportunitats per a persones migrades a nivell glocal) per contribuir al sentit de corresponsabilitat i conscienciació de la societat sobre les causes dels moviments migratoris i la seva interconnexió amb el medi ambient.
La visió del projecte es fonamenta en l'estimulació d'una societat antiracista, feminista, crítica en matèria de drets humans i defensora del dret a un medi ambient saludable com a peça central d'un desenvolupament humà sostenible. D'aquesta manera, es tracta de promoure un futur que garanteix la justícia de gènere, la pluralitat cultural i la resiliència socioecològica arreu.
CEHDA és l'entitat coordinadora d'aquest projecte de cooperació i des d'AHEAD ens encarreguem de la sensibilització sobre els aspectes de migració per causes econòmiques, climàtiques i de degradació ambiental en l'àmbit de Catalunya i d'Europa (Brussel·les) amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
Degut el creixent sentiment d'antiimmigració a Europa, l’emergència climàtica i l'impacte dels mercats globals sobre les comunitats més vulnerabilitzades, des d'AHEAD portarem a terme diàlegs amb administracions locals i associacions representants de la diversitat del territori català.
Fent incidència a Catalunya, tractem d'augmentar la massa crítica de les persones ciutadanes a nivell local que s’enxarxen, aprenen, reflexionen i actuen amb perspectiva de gènere per a la superació de narratives simplificadores i estereotipades en relació a les situacions sistèmiques que aboquen a la inseguretat alimentària al Sud Global i per tant a la migració cap al Nord Global per una conseqüent manca d’oportunitats.
Es per aquest motiu que a més a més de fer trobades amb les entitats regionals catalanes, persones migrades, actors vinculats a l’àmbit de la migració i el jovent, les farem amb les administracions públiques de Catalunya relacionades amb l’atenció a les persones joves migrades, dones i l'inclusió d'aquestes.
Finalment, AHEAD facilitarà la reunió de tots aquests actors en un espai pensat per el diàleg constructiu amb l'objectiu de raonar i implementar pràctiques locals cap a l'equitat, l'inclusió intercultural i la garantía dels drets humans en el context de les causes de les migracions i l'espoli de recursos.
Amb l'objectiu de presentar els resultats del treball en xarxa realitzat a Catalunya i compartir el coneixement i les propostes d'aquests actors, portem les trobades i els diàlegs duts a terme en l'àmbit local fins a Brussel·les per tal de fer incidència en la seva implementació.
Per a aconseguir-ho, ens reunim amb diverses associacions migro-ambientals i d'inclusió a escala internacional i novament generem diàlegs entre AHEAD, CEHDA, actors partícips de la iniciativa a Catalunya i representants de les institucions europees.
Aquesta col·laboració permet la difusió dels valors que promouen un futur més inclusiu i sostenible de la mateixa manera que facilita la sensibilització en diferents dimensions, és a dir, no només influència el poble català sinó que també porta la magnitud de les seves contribucions a un nivell més ampli com és el de la seu de la Unió Europea.
Així, es tracta de fer un recull per escrit amb les diverses accions d'incidència i les conclusions de les trobades a més de les iniciatives de seguiment per a garantir el seu efectiu assoliment.
Aquest taller formatiu sobre les causes de la migració en relació amb l'impacte ambiental d'aquestes, té com a objectiu proporcionar informació educativa i empoderar els participants perquè es converteixin en agents de canvi en termes migro-ambientals i drets humans.
Les activitats de sensibilització estan adreçades a associacions locals i autoritats públiques interessades a conèixer els seus impactes a la població local i global i desenvolupar una consciència crítica en qüestions migratories i de medi ambient.