Justícia Global

Taller: Justícia de gènere i migro-ambiental

Ahir, al Centre Cívic Can Verdaguer, vam realitzar un taller sobre Justícia de Gènere i Migro-Ambiental. Vam iniciar la sessió amb algunes preguntes introductòries: Què és l'emergència climàtica, quines són les seves causes i com es manifesta? Mitjançant una posada en comú, utilitzant un mapa, vam identificar les catàstrofes climàtiques a escala global, analitzant les seves expressions geogràfiques.

Seguint amb la reflexió i utilitzant material de UN Women, vam vincular l'emergència climàtica amb la justícia de gènere. Va quedar palès com les dones i les nenes, especialment al Sud Global, són les més afectades per raons de gènere, amb mancances en l'accés a recursos sanitaris, d'higiene, alimentaris i de seguretat. A més, vam comprendre la seva responsabilitat majoritària en les tasques de cura dins les seves llars.

Després d'establir aquesta connexió entre la justícia de gènere i la crisi climàtica, vam passar a la tercera i última part del taller: Què podem fer nosaltres? Vam concloure amb una reflexió sobre l'impacte multinivell que podem tenir: en l'àmbit global i institucional, en l'àmbit d'actuació d'AHEAD i, finalment, a escala individual.

Així, vam arribar a les següents conclusions per tal d'empoderar a les dones del Sud Global:

  • En l'àmbit global i institucional, és crucial desenvolupar polítiques més concretes per part de la Unió Europea, així com establir prohibicions i legislacions més rigoroses per a les empreses.
  • En l'àmbit d'actuació d'AHEAD, com a entitat educadora en drets humans, continuarem amb la missió d'educar, sensibilitzar i conscienciar la ciutadania mitjançant campanyes climàtiques, així com la implementació de nous projectes en col·laboració amb el Sud Global.
  • Finalment, a escala individual, la ciutadania hauria de buscar reduir l'impacte de la contaminació climàtica global. Això pot incloure la ruptura amb tendències consumistes, l'ús més eficient dels recursos i altres accions orientades a preservar el medi ambient.

 

Amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament