Activisme/Educació en Drets Humans/Formacio/Petit Compass/Projectes

Les nostres accions d’Educació en Drets Humans

Amb motiu de Dia Internacional dels Drets Humans celebrat el 10 de desembre, i davant del tancament de l'any, des d’AHEAD recollim aquí les nostres accions en l’àmbit local, aquelles destinades a promoure l’Educació en Drets Humans (EDH), donat que és la nostra raó de ser com a associació.

Aquest any hem realitzat el curs “Petit Compass: una brúixola per viure els drets humans  amb el suport de la Direcció d’Educació per a la Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, el reconeixement del Consorci d’Educació de Barcelona i la col·laboració del Col·legi d’Educadores i Educadors de Catalunya (CEESC) i l’Escola Lliure El Sol. Hi van participar 22 educadors/es formals i no formals. Prèviament es va realitzar el 12 de gener una sessió de presentació del curs i del Manual Petit Compass a la seu del CEESC. Aquest curs va començar el febrer i va finalitzar al juny amb una sessió per avaluar els aprenentatges i les pràctiques realitzades per les persones participants.

Les bones pràctiques  d’aquest curs han sigut presentades pels propis participants en una sessió oberta sobre “Recursos i reptes de l’Educació en Drets Humans”, celebrada el passat dia 9 de novembre. En aquesta  sessió també va col·laborar l’entitat EDUALTER qui va presentar la seva Guia de Competències Bàsiques i EpD i el Calendari Escolar 2017-2018 de Drets Humans.

D’altra banda, en el marc del mateix projecte hem pogut realitzar millores en la versió en línia del Manual Petit Compass i la seva comunitat virtual d’aprenentatge. Tanmateix, hem pogut editar 4 vídeos per difondre el Manual Petit Compass,  com entenem l’EDH, l'entitat i l'enfocament dels nostres cursos. Per últim, estem duent a terme el lliurament de 100 exemplars del Petit Compass a diferents centres educatius i entitats.

En el marc del projecte de mobilitat juvenil "Euro-Mediterranean Living Libraries", finançat pel programa Erasmus + de la Comissió Europea,  dut a terme del 10 al 16 de maig a prop de Tarragona, es van reunir 25 activistes, joves refugiats, migrants i treballadors juvenils de diferents comunitats de la zona Euromediterrània per explorar els reptes del diàleg intercultural i desenvolupar competències per a la preparació, execució i avaluació d'accions de Biblioteca vivent en l'esfera pública. El dissabte 13 de maig va tenir lloc al pati de la Biblioteca Nacional de Catalunya la primera Biblioteca Vivent amb llibres humans.

També en l’àmbit de la formació, hem realitzat 2 tallers per adults: un per a l’equip tècnic de Fundació ESPLAC sobre els Drets dels Infants realitzat el 31 de març; i un altre organitzat pel Consorci d’Acció Social de La Garrotxa  el passat dia 25 de novembre a Olot. Pel que fa a tallers amb infants i joves, hem realitzar un taller a l'INS Molí de la Vila, de Capellades, i en farem un altre a l’INS Icària de Barcelona el proper 22 de desembre.

En l’àmbit de creació de material pedagògic, a finals de l’any passat AHEAD va col·laborar en l’edició de la Maleta Refugi de Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, de la qual s’ha fet difusió al llarg d’aquest any. Tanmateix aquest any AHEAD ha creat les fitxes pedagògiques 2017-2018 Ciutats Defensores dels Drets Humans del Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament.

Per últim, no ens oblidem d’altres accions de sensibilització i mobilització en les que hem participat com:

  • Adhesió a la Campanya Casa nostra casa vostra #VolemAcollir i manifestació dissabte 18 de febrer.
  • Manifestació 26 d’agost #AnemDeBlau i adhesió al Manifest “Davant la tragèdia del 17 d’agost: pau, solidaritat i convivència en la diversitat”
  • Adhesió al Manifest “Davant el 17A: no tinguem por d’obrir els espais educatius al pensament crític” de la Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades
  • Xarxa d’Observadores de Vulneracions en context de Protesta creada per monitoritzar a peu de carrer les vulneracions de drets humans que es poguessin produir durant les mobilitzacions relacionades amb la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.
  • Adhesió al Manifest #SomDefensores

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.