La capacitat de viure junts en democràcia no sorgeix de manera natural. El coneixement, les habilitats i els valors que suposen les condicions prèvies per viure en una democràcia s’haurien d’aprendre i nodrir al llarg de la vida. Encara que els nens i les nenes han d’entendre conceptes clau com democràcia i drets humans, els valors com la dignitat, la tolerància i el respecte pels altres, i les habilitats com la cooperació, el pensament crític i la defensa dels propis drets no es poden ensenyar d’una manera tradicional. S’han d’aprendre mitjançant l’experiència i la pràctica, vivint i actuant en un entorn democràtic i des de l’edat més primerenca possible. D’això tracta l’educació en drets humans, i per a això serveix el Petit Compass. Manual d’educació en drets humans per a infants.
El compromís del Consell d’Europa amb els drets humans es remunta a la seva fundació. L’Europa que volem construir, basada en una cultura de la pau i els drets humans, només es pot aconseguir si tothom s’hi implica activament.
Des de l’adopció de la Convenció sobre els drets de l’infant, s’ha produït un canvi fonamental de paradigma en el treball amb infants, que és el dret dels infants a ser consultats i escoltats en les decisions que els afecten. Tot i així, la participació significativa dels infants només és possible si els adults els acceptem com a iguals en els temes que els afecten. Fer que això sigui realitat, i per tant salvaguardar la dignitat dels infants, és tanmateix un veritable repte per als adults, i la manera en què els adults tractem els nens és un reflex de com la societat veu el futur. Els drets humans i l’educació en drets humans són un procés d’aprenentatge comú que afecta no només els nens i les nenes, sinó també els adults.
El Consell d’Europa ha llançat el projecte «Construir una Europa per i amb els infants», que se centra en el respecte per la dignitat dels nens i les nenes a tota Europa: promoure els drets dels infants i eradicar la violència contra aquests. La participació dels infants és bàsica en ambdues dimensions. El petit compass ha d’exercir un important paper en aquest procés. Basat en l’experiència del reconegut Programa de Joventut per a l’Educació en Drets Humans del sector de joventut del Consell d’Europa i l’èxit del Compass – A manual on human rights education with young people, el petit compass proporciona a infants, educadors i educadores, professorat i famílies activitats i metodologies per presentar els drets humans dels infants d’una manera creativa i atractiva. Aquest manual és un punt de partida: el petit compass proporciona una sèrie d’orientacions, però depèn dels infants i dels qui treballen amb ells utilitzar-lo, i fer-ho de la millor manera possible.
En conèixer els seus drets, els infants poden denunciar i rebutjar millor els abusos; en adquirir un compromís amb els drets humans, els infants contribueixen a un món millor, per avui i per demà; i en treballar amb infants per als drets humans, els adults adquireixen credibilitat a ulls d’aquests.
Aquest manual suposa una contribució inestimable al suport i la defensa dels drets humans dels nens i les nenes arreu d’Europa.
Maud de Boer – Buquicchio
Secretària general adjunta del Consell d’Europa