Els assetjadors són covards disfressats
Temes | Discriminació,Violència |
Nivell de dificultat | Nivell 2 |
Edat recomanada | 7-13 anys |
Temps estimat | 60 minuts |
Grup | 5-20 infants |
Tipus d’activitat | Debat amb una mica de moviment |
Resum | Els infants parlen sobre assetjament entre iguals (o bullying) i llavors es posicionen per mostrar com respondrien en diferents casos. |
Objectius |
|
Preparació |
|
Material |
|
Instruccions
- Introduïu el tema de l’assetjament amb preguntes com ara:
- Què és el bullying o assetjament entre iguals?
- Quines són les diferents maneres que les persones tenen d’assetjar els altres?
- Per què creieu que hi ha gent que assetja altres persones?
- Com afecta l’assetjament les persones que en són víctimes? I la gent que ho fa? I tota la comunitat?
- Demaneu que tots els infants dibuixin el contorn de la seva mà sobre un full de paper de color i que la retallin. Haurien de pensar en una persona per a cada dit de la mà a qui podrien demanar ajuda si estiguessin patint assetjament (p. ex. amics i amigues, el pare o la mare, el professorat, el tutor, la policia, el monitor, un germà o germana). Demaneu als infants que expliquin quines persones de suport han mencionat.
- Expliqueu que ara mirareu diferents maneres de respondre a situacions on hi ha assetjament. Feu una demostració de com funcionarà:
- El facilitador descriu una situació d’assetjament entre iguals. Per a cada situació hi ha tres possibles respostes i una quarta opció oberta per si se us acut una opció diferent.
- Cada cantonada té un número. Després de llegir la situació i les respostes, aneu a la cantonada que representi el que vosaltres penseu que faríeu en aquesta situació.
- Llegiu les situacions d’assetjament i doneu temps als infants perquè escullin la seva resposta i se situïn a la cantonada que correspongui. Un cop els infants s’han posicionat, demaneu a alguns de cada cantonada que expliquin per quin motiu han escollit aquesta opció i quins són alguns dels avantatges i inconvenients. Deixeu que els infants que han escollit la cantonada de l’opció oberta expliquin com reaccionarien ells.
Reflexió i avaluació
- Després de parlar sobre cinc o sis situacions d’assetjament, reflexioneu sobre l’activitat amb preguntes com ara:
- Com us heu sentit amb l’activitat?
- Hi ha hagut situacions difícils de respondre? Quines i per què?
- Us heu sentit identificats amb cap de les situacions d’assetjament?
- Les persones que pateixen assetjament necessiten ajuda i suport? Per què?
- On poden demanar aquesta ajuda i suport?
- Per quins motius hi ha persones que assetgen a d’altres? Són bons motius?
- Què hauríeu de fer si esteu patint assetjament i la persona a qui demaneu suport no fa res per ajudar-vos?
- Hi ha algun tipus d’assetjament que s’accepti amb més normalitat per part d’infants i persones adultes? Per què?
- Qui és responsable d’ajudar i donar suport als infants quan aquests pateixen assetjament?
- Pot passar que els adults també pateixin assetjament? Doneu alguns exemples.
- Qui és responsable d’ajudar les persones adultes quan són elles les que pateixen assetjament?
- Què es pot fer per ajudar les persones que assetgen a canviar les seves actituds?
- Què pot passar si ningú posa fre a les persones que assetgen d’altres? I a la persona que pateix l’assetjament? I a la comunitat?
- Relacioneu l’activitat amb els drets humans amb preguntes com ara:
- Hi ha algú que tingui dret a assetjar a algú altre? Per què?
- Quins drets humans no es respecten quan algú pateix assetjament?
- Quan es posa fi a una situació d’assetjament, com millora l’entorn en relació amb els drets humans per a tothom?
- Al final de la reflexió, demaneu als infants que tornin a mirar les seves «mans d’ajuda» i que hi afegeixin qualsevol altra persona o organització que se’ls acudeixi als quals podrien adreçar-se en cas de patir assetjament. Pengeu les «mans d’ajuda» en algun lloc visible de la sala de manera que els infants s’hi puguin referir en el futur.
Suggeriments de continuïtat
Podeu aprofundir en el tema de la violència amb l’activitat «6. Construïm imatges per escapar de la violència». L’activitat «27. Paraules que fan mal» també tracta els temes d’assetjament verbal i es podria treballar abans o després d’aquesta activitat.
Propostes d’acció
Parleu de les maneres en què el grup pot crear una campanya contra l’assetjament i demaneu a altres membres de la comunitat que se sumin a la iniciativa. Per exemple, podeu organitzar una exposició, convidar a professionals d’una organització de suport a la infància perquè parlin amb els infants, i/o identificar una persona adulta de l’escola que pugui ser la persona de referència a qui demanar ajuda.
Creeu una obra de teatre que mostri als infants com poden reaccionar davant de casos d’assetjament i representeu-la davant d’altres grups d’infants.
Esbrineu si hi ha un telèfon local d’ajuda a la infància que els infants que pateixen assetjament puguin fer servir. Investigueu quins serveis existeixen a la vostra comunitat als quals els infants poden recórrer per demanar ajuda. Compartiu aquesta informació amb els infants durant l’activitat i, si és possible, convideu alguna d’aquestes institucions a parlar amb el grup.
Consells per a la facilitació
- Introduim la idea del «pal màgic» o micròfon fictici de manera que qui vulgui parlar hagi d’esperar el seu torn (vegeu l’activitat «34. Un conte modern» per a més informació).
- És molt probable que existeixi algun tipus d’assetjament dins del grup. L’assetjament entre iguals afecta tots els infants en diferents graus i pot prendre diferents formes. Pareu atenció als casos que poden existir ja dins del grup i intenteu no centrar-vos en cap situació personal.
Adaptacions
Escriviu les vostres pròpies situacions d’assetjament amb les quals els infants del vostre grup s’hi puguin identificar, en comptes d’utilitzar les situacions que es proporcionen.
Dividiu els infants en petits grups, doneu a cadascun una situació d’assetjament i demaneu-los que representin tant l’assetjament com les reaccions. Parleu i reflexioneu sobre cada obra i demaneu a la resta d’infants per altres possibles reaccions.
MATERIAL FOTOCOPIABLE al PDF descarregable (barra lateral dreta)
Hola a tothom! he tingut l’oportunitat de fer aquesta activitat amb l’alumnat de dues classes de 6è de primària a una escola de Barcelona. Després de tractar la temàtica de l’assetjament amb dues activitats prèvies, i tenint clar sobre què parlem, l’alumnat s’ha mostrat molt reflexiu durant les diverses situacions plantejades. A més, el fet d’haver-se de posicionar ha provocat la participació de tothom. Molt recomanable! En breu penjaré la fitxa de l’activitat. Salutacions 🙂
Gràcies Marina per compartir la teva adaptació d’aquesta activitat per a un grup de 6è de primària!
Document: