Quan s’és «prou gran»?
Temes | Família i atenció alternativa, Participació |
Nivell de dificultat | Nivell 2 |
Edat recomanada | 7-10 anys |
Temps estimat | 45 minuts |
Grup | 4-24 infants |
Tipus d’activitat | Presa de decisions i debat en petit grup |
Resum | Els infants responen a una sèrie de preguntes sobre qui hauria de prendre les decisions en cada situació. Després de cada pregunta, utilitzen targetes de colors per mostrar les seves respostes. |
Objectius |
|
Preparació |
|
Material |
|
Instruccions
- El grup d’infants reflexiona sobre la roba que duen posada, parlant amb la persona que tenen al costat sobre qui ha decidit què havien de dur aquell dia. Ha estat el pare o la mare? Ells o elles mateixos? Ha estat una decisió conjunta entre els pares i l’infant? Els expliquem que aquesta activitat és sobre presa de decisions.
- Donem un joc de targetes a cada infant (verda, groga i taronja). Els expliquem que llegirem una llista de decisions que s’han de prendre i que, després de cada pregunta, hauran de pensar qui hauria de prendre la decisió. Si pensen que els pares haurien de prendre la decisió, aixecaran la targeta verda. Si pensen que l’infant hauria de prendre la decisió, aixecaran la targeta groga. Si pensen que l’infant i els pares haurien de prendre la decisió conjuntament, aixecaran la targeta taronja.
- Llegim en veu alta les preguntes una a una i després de cadascuna esperem que tothom hagi aixecat la seva targeta. Convidem els infants a què mirin les respostes de la resta de companys després de cada pregunta. És possible que alguns infants facin comentaris, però hauríem d’evitar el debat en aquest punt i esperem fins el moment de reflexió.
Reflexió i avaluació
- Reflexionem sobre l’activitat amb preguntes com ara:
- Us ha agradat l’activitat?
- Ha estat difícil respondre algunes de les preguntes? Per què?
- Quines han estat més fàcils de respondre i quines més difícils? Per què?
- Per què hi havia gent amb respostes diferents?
- Hi ha una resposta correcta o incorrecta a les preguntes?
- Hi ha alguna diferència en el paper que haurien de tenir els infants a l’hora de prendre decisions sobre ells mateixos segons la seva edat? Per què sí o per què no?
- Introduïm la idea de «desenvolupament progressiu de les capacitats» explicant què significa que els infants tenen més oportunitats de prendre decisions i responsabilitats a mesura que maduren. Amb els infants més grans podem referir-nos concretament a l’article 5 i 14 de la CDI i debatre sobre aquest concepte. Fem preguntes sobre el paper que els mateixos infants tenen en els processos de presa de decisions amb preguntes com ara:
- Participeu de la presa de decisions a casa vostra? Quin tipus de decisions?
- Hi ha coses sobre les que podeu prendre decisions que tinguin a veure amb vosaltres mateixos? Quines?
- Hi ha temes sobre els quals necessiteu ajuda o orientació per part de la vostra família per prendre decisions? Quins?
- De quines maneres podeu demanar més ajuda a la vostra família?
- És important que tant vosaltres com el pare i la mare participeu de la vida familiar? Per què sí o per què no?
- De quines maneres podeu participar més a la vostra vida familiar?
- Us agrada la manera en què es prenen decisions a la vostra família? Hi ha decisions en les quals us agradaria participar i no ho feu? Quines coses podríeu fer per tenir un paper més important en la presa de decisions?
- Relacionem l’activitat amb els drets humans amb preguntes com ara:
- Per què penseu que alguns drets humans fan referència als infants i a les seves famílies?
- Per què penseu que participar en prendre decisions que ens afecten personalment és un dels drets humans que tenen tots els infants?
- Qui més pren decisions sobre la vida dels infants, a més d’lls mateixos i les seves famílies? I això, per què és important?
Suggeriments de continuïtat
- Podem començar aprofundint en el tema de la família amb l’activitat «33. Som una família» com a introducció d’aquesta altra.
- L’activitat «38. Una constitució per al nostre grup» també involucra els infants en processos de presa de decisions i negociació.
Propostes d’acció
- Cada persona del grup elabora una estratègia familiar, conjuntament amb els seus pares sobre com cada membre de la família pot participar més en la vida familiar.
- Convidem a alguns pares i mares perquè parlin amb el grup sobre les seves visions entorn de la participació a la vida familiar, incloent-hi com el seu paper en la presa de decisions sobre temes personals dels infants canvia a mesura que l’infant creix i es desenvolupa.
Consells per a la facilitació
- Alguns infants poden tenir dificultats a l’hora de respondre algunes de les preguntes; tot i així, hauríem d’animar-los a escollir la targeta o resposta que considerin més escaient.
- Ens assegurem que coneixem les situacions familiars dels infants del grup amb què treballem. Pot ser que alguns infants no visquin amb el seu pare/mare o tots dos, sinó que ho facin amb un tutor legal. En aquest cas, farem servir el terme tutor/a, conjuntament amb el de pare i mare durant l’activitat.
- Alguns infants voldran explicar directament per quin motiu han donat algunes respostes; tot i així, en comptes d’animar-los a debatre després de cada pregunta, recordem al infants que tindran l’oportunitat de parlar-ne al final de totes les preguntes.
- Els infants poden fer un dibuix a cada targeta abans de llegir les preguntes per tal que puguin recordar més fàcilment quina resposta representa cada color. Sinó, ho podem escriure a la pissarra o en un paperògraf en una part visible de la sala de manera que puguin fer-hi referència si obliden a qui correspon cada color.
Adaptacions
- Per a una activitat més llarga i profunda: demanem als infants que parlin sobre les seves decisions després de cada pregunta.
- Per a infants més grans: poden identificar a la CDI els drets als quals la pregunta fa referència.
- Per a infants més grans: els demanem quins drets protegeixen la participació d’infants i pares a la vida familiar i per què són importants.