On comencen els drets dels infants? ...A petits llocs a prop de casa nostra!
Temes | Drets humans |
Nivell de dificultat | Nivells 2-3 |
Edat recomanada | 8-13 anys |
Temps estimat | 60 minuts – diversos dies |
Grup | 2-20 infants |
Tipus d’activitat | Dibuix, anàlisi, debat |
Resum | Els infants treballen de manera cooperativa per tal de crear un mapa del seu entorn identificar els seus drets associats amb les institucions més importants. |
Objectius |
|
Preparació |
|
Materials |
|
Instruccions
- Dividim els infants en grups petits i els donem un tros de paper d’embalar i material escolar (retoladors, llapis de colors, pega, etc.). Els demanem que dibuixin un mapa del seu barri (o poble, en el cas de comunitats més petites). Haurien d’incloure casa seva, els principals edificis públics (p. ex. els parcs, les oficines de correus, l’ajuntament, les escoles i instituts, els llocs de culte), els principals serveis públics (p. ex. hospitals, parc de bombers, comissaria de policia) i d’altres llocs d’importància per a la comunitat (p. ex., botigues, cementiri, cinemes, farmàcies, etc.).
- Quan els mapes estiguin acabats, els demanem que els analitzin des d’una perspectiva dels drets humans. Quins drets humans associen amb diferents llocs dels mapes? Per exemple, un lloc de culte amb la llibertat de pensament, consciència i religió; l’escola amb el dret a l’educació; l’oficina de correus amb el dret a la privacitat i l’expressió; la biblioteca o el cafè Internet amb el dret a la informació. A mesura que identifiquin aquests drets, haurien de buscar l’article o articles rellevants a la DUDH i escriure-hi el(s) número(s) de l’article al costat de cada lloc al mapa.
- Demanem a cada grup que presenti el seu mapa a tot el grup i resumim la seva anàlisi sobre els drets humans que existeixen a la comunitat.
Reflexió i avaluació final
- Reflexionem sobre l’activitat fent preguntes com:
- Ha estat difícil dibuixar el mapa del vostre barri (o poble)?
- Heu après res sobre el vostre barri?
- Us ha sorprès trobar drets humans al vostre barri (o poble)?
- En què es diferencia el vostre mapa del dels altres?
- Relacionem l’activitat amb els drets humans fent preguntes com aquestes:
- Hi ha cap part del vostre mapa amb una alta concentració de drets? A què creieu que es pot deure?
- Hi ha cap part amb pocs o cap dret associat? A què creieu que es pot deure?
- Hi ha cap dels articles de la DUDH que sembli dur-se a terme de manera especial en aquesta comunitat? A què creieu que es pot deure?
- Hi ha cap article de la DUDH que cap grup no hagi inclòs al seu mapa? A què creieu que es pot deure?
- Hi ha cap lloc al nostre entorn on els drets de la gent siguin vulnerats?
- Hi ha persones en aquesta comunitat els drets de les quals siguin vulnerats?
- Què passa en aquesta comunitat quan els drets d’una persona són vulnerats?
- Hi ha cap lloc en aquesta comunitat on la gent pugui dur a terme accions per protegir els drets humans o evitar que es vulnerin?
Suggeriments de continuïtat
- Utilitzem els nostres mapes per donar un volt pel barri (o poble) i observar els drets en acció.
- L’activitat «10. El reporter petit compass» també demana als infants que avaluïn la seva comunitat amb les ulleres dels drets humans.
Propostes d’acció
Convidem un treballador social del barri, un veí que porti molt de temps vivint-hi o un activista local perquè parli amb el grup d’infants sobre com ells veuen el barri, com està canviant i què cal fer perquè sigui un lloc millor per viure-hi. Ajudem els infants a investigar com podrien contribuir ells i elles a aquest canvi.
Consells per a la facilitació
- Aquesta activitat dóna per fet que els infants ja estan familiaritzats en certa mesura amb els drets humans i els ajuda a posar aquest aprenentatge conceptual en un context que coneixen molt bé. Tot i així, els infants poden necessitar encara una mica d’ajuda per relacionar els llocs quotidians amb els drets: p. ex. la relació del supermercat amb el dret a la salut o a una qualitat de vida adequada.
- Aquesta activitat té un missatge molt positiu: en el nostre dia a dia i al nostre barri gaudim de molts drets. Potser voleu deixar la discussió sobre l’existència de vulneracions dels drets humans per un altre dia, per tal que assimilin primer aquest impacte positiu.
- Alguns dels infants més petits poden tenir dificultats a l’hora de llegir mapes i pot ser que necessitin temps per assimilar el concepte. Es podria començar fent un mapa de l’estança on estem, del pati o de l’edifici on us trobem amb els infants.
Variacions
- Fem cada part de l’activitat en dies diferents per tal que els infants tinguin temps d’acostumar-se a llegir mapes i a valorar l’estructura del barri.
- Assignem a cada grup un tema particular dels drets per centrar-s’hi quan dibuixin el mapa.
- Utilitzem la CDI en lloc de la DUDH per fer la mateixa activitat.
- Ens centrem en un tema concret com la manca de violència o un nivell de vida adequat i observem com es reflecteix aquest tema en el barri.
Adaptacions per a infants més petits
- Treballem amb una àrea que sigui coneguda per als infants, com el barri més proper, l’escola o casa. Com més petits siguin els infants, més petita hauria de ser l’àrea del mapa.
- Creem un mapa tridimensional utilitzant cartró, caixes i material escolar.
- Per estalviar temps i donar èmfasi al procés de creació del mapa, donem als infants un mapa ja fet o una fotografia aèria que ells puguin omplir i marcar. A Google Earth: hhtp://earth. Goolge.com/dowload-erath.html es poden trobar primers plans de vistes aèries de la majoria de parts d’Europa.
- Ens saltem el Pas 2 on es vinculen els articles de la DUDH amb els drets.
Adaptacions per a infants més grans o joves
- Dibuixem els mapes a escala.
- Dividiu els infants o joves en grups i donem a cada grup una part diferent d’un mapa comú per analitzar.
- A la part de reflexió, fem preguntes sobre quins dels drets que han detectat són drets civils i polítics, i quins són econòmics, socials i culturals. N’hi ha algun tipus que predomini? N’hi ha algun que predomini en certes àrees (p. ex. més drets civils i polítics associats amb els jutjats, l’ajuntament, la policia)?
Font: Adaptació a partir d’una demostració d’Anette Fave Jacobsen, Centre danès de drets humans