Quin orgull ensenyar a tothom els meus drets!
Temes | Drets humans,Igualtat de gènere |
Nivell de dificultat | Nivell 2 |
Edat recomanada | 10-13 anys |
Temps estimat | 120-180 minuts |
Grup | 1-20 infants |
Tipus d’activitat | Taller manual |
Resum | Els infants construeixen un mòbil per penjar al sostre on es mostren els drets més importants per a ells (vegeu l’exemple al final de l’activitat). |
Objectius |
|
Preparació |
|
Material |
|
Instruccions
- Introduïm l’activitat ensenyant als infants un exemple de mòbil i els expliquem que crearem un mòbil de drets humans (vegeu la il·lustració).
- Durant uns minuts, en parelles fan una llista de les coses que els són importants a les seves vides (p. ex. la família, els amics i les amigues, el menjar, casa seva, l’escola, jugar, etc.).
- Donem a cada infant la silueta retallada d’una persona en cartolina blanca. Els demanem que hi escriguin el seu nom i la decorin de manera que els representi.
- Emfatitzem que tothom necessita tots els drets humans i que no podem anar escollint ara un i ara uns altres. Tot i així, als nostres mòbils, ensenyarem els drets que personalment ens importen més. Llavors donem a cada infant tres tires de paper vermelles, tres de blaves i tres de blanques. Expliquem que el vermell significa «més important», el blau «important» i el blanc «menys important».
- Ensenyem als infants el paperògraf amb la llista de drets. Llavors llegim la versió abreujada dels drets i parlem sobre el significat de cada article. Demanem als infants que opinin sobre què significa l’article i posin exemples concrets per a cadascun. Quan haguem acabat, demanem als infants que mirin la llista de drets i decideixin quins consideren més importants i que els escriguin a les tires vermelles; llavors els demanem que escriguin els importants a les tires blaves i els menys importants a les blanques. Insistim que, tot i que tots els infants tenen tots aquests drets, en aquesta activitat estem escollint els que són més importants per a nosaltres.
- Un cop tots els infants hagin escrit els nou drets en les nou tires de paper de colors, expliquem com construir el mòbil.
- Pengem els mòbils en algun lloc visible, com per exemple del sostre.
Reflexió i avaluació
- Quan tothom hagi acabat el seu mòbil, utilitzem la graella –com presentem al final– per reflexionar sobre la classificació de drets. Parlem sobre els resultats a partir de preguntes tipus:
- Quins drets semblen ser els més importants per al nostre grup? Com és això?
- Quins drets semblen ser els menys importants per al nostre grup? Com és això?
- Quins drets són els més importants per a vosaltres individualment? Les vostres prioritats personals són molt diferents a les de la resta del grup? Com és això?
- Hi ha cap diferència entre les prioritats dels nois i les noies? Com és això?
- Se us acut altres grups d’infants que puguin tenir prioritats diferents a les nostres (p. ex. infants amb discapacitats, infants refugiats, infants de minories ètniques, adults, etc.)?
- Reflexioneu sobre l’activitat amb preguntes com ara:
- Com us heu sentit amb l’activitat?
- Ha estat difícil prioritzar els drets?
- Quina part us ha agradat més? Per què?
- Hi ha res que us hagi sorprès?
- Relacioneu l’activitat sobre els drets humans amb preguntes com ara:
- Què és un dret?
- Per què és important tenir tots els drets humans i no només els nostres preferits?
- Els nens i les nenes tenen drets diferents?
- Els adults tenen drets diferents?
- Creieu que tots els infants del món tenen els mateixos drets? Per què sí o per què no?
- Què podem fer nosaltres per assegurar-nos que tots els infants del món gaudeixen de tots els drets?
Suggeriments de continuïtat
L’activitat «23. Més important... per a qui?» treballa més en profunditat el concepte d’interdependència dels drets.
Propostes d’acció
- Contactem amb organitzacions locals que treballin a favor dels drets més valorats pels infants i mirem com podem sumar-nos a les seves activitats
- Podria passar que els infants valorin alguns drets com a menys importants perquè no els resulten familiars. Podem treballar sobre aquests drets amb més profunditat i explorar com d’importants són a la nostra comunitat.
- Pengem els mòbils juntament amb explicacions escrites pels mateixos infants sobre els drets més importants per a ells i en fem una exposició en un espai públic (p. ex. a la biblioteca, a l’oficina de correus, als passadissos de l’escola, etc.). Podem fer servir l’exposició per celebrar el Dia internacional dels drets humans, el 10 de desembre, o alguna altra diada important (vegeu l’activitat «5. Calendari dels drets humans»).
Consells per a la facilitació
- Posem èmfasi en què ni nosaltres ni el Govern pot escollir d’entre els nostres drets humans. Tothom necessita tots els drets humans sempre. Aclarim que aquest exercici ens demana que classifiquem els drets que personalment considerem més importants i insistim especialment en el concepte d’interdependència de drets al tercer pas de les «Instruccions» i a la primera pregunta de la «Reflexió i avaluació».
- Construïm el mòbil d’exemple abans per tal de provar els pesos i distàncies per entendre com equilibrar-lo, així com la millor manera de connectar els paperets al cordill i als pals, fent servir cinta adhesiva, pega o grapes.
- Podem escollir altres drets de la CDI que trobem més adequats per al nostre grup.
Adaptacions
- Podem allargar l’activitat durant més temps: cada infant podria fer un mòbil de la seva comunitat, d’Europa o del món.
- Donem als infants nou tires de paper, però els oferim més de nou drets entre els quals escollir.
- Cada infant dibuixa i retalla la seva pròpia silueta.
- Els infants decoren les tires de colors amb dibuixos o imatges retallades que representin aquell dret.
- Creem un mòbil gegant per tenir un major impacte visual.
- Depenent del nombre d’infants al grup, així com del temps i facilitadors disponibles, els infants poden treballar individualment o en petits grups. Si treballem en grupets, podem dividir els nens i les nenes per veure quines diferències surten entre els dos sexes.
- Per a infants més petits: és possible que necessitin ajuda amb les tasques manuals de l’activitat.
- Per a infants més grans: demanem que facin mòbils en grupets on cada persona ha d’estar d’acord amb allò que es posa al mòbil. A la reflexió també s’hi hauran d’incloure preguntes sobre el treball en equip i el procés de pressa de decisions sobre el mòbil final.
MATERIAL FOTOCOPIABLE al PDF descarregable (barra lateral dreta)
Anar a Taula d'Activitats