Enguany AHEAD s’estrena amb un projecte d'aprenentatge d’aprenentatge i servei (APS), vinculat a la creació artística i al dret humà a un medi ambient sostenible: “Ombres al mar: el dret humà a un medi ambient sostenible amb titelles reciclades”
L’inicia de la mà de la companyia de teatre infantil El gecko con botas i el Centre Cívic Can Felipa, qui ja comptaven amb experiència pilot prèvia. És amb ells que el projecte dóna el tret de sortida: una obra de teatre d’ombres inspirada a Indonèsia serveix de detonant de la reflexío. A mesura que es desenvolupa l’obra, darrera la pantalla veiem com la interacció de la nostra brossa té uns impactes en el medi poc desitjables. En acabar, en parlem amb l’alumnat… I nosaltres què hi tenim a veure amb tot aixó? I a Barcelona… també passa?
Ja tenim el repte servit! L'alumnat de 1r d'ESO de l'escola Voramar inicia la seva pròpia recerca. Amb l’ajuda del professorat, les dues línies d'aquest curs investiguen sobre les problemàtiques medioambientals que tenen a prop, i ho fan tant amb recerca teòrica com pràctica; la Fàbrica del Sol ens dóna recolzament en aquesta fase: fem servir observació, anàlisis dels nostres hàbits, però també sonòmetres i mesuradors de la qualitat de l'aire.
En paral·lel a aquest procés l’alumnat participa en tallers d'Educació en Drets Humans, expertesa d’AHEAD. Aquí s’apropen a la globalitat dels Drets Humans i reconèixen el medi ambient sostenible com a un d'aquests drets. Tot això, donant especial importància al treball en equip.
I ara que ja tenim el marc i sabem quins reptes mediambientals tenim a prop, dilluns comencem amb el procés creatiu: en petits grups, l’alumnat crearà les seves propies obres de denúncia, amb titelles d’ombra . El punt de partida atacarà d'entrada la problemàtica de les nostres deixalles: els donarem vida per tal que siguin titelles en comptes d’acabar al contenidor.
Amb el suport de: