CL.A.P. – ChiLdren’s rights Awareness and Participation addressing emerging needs after Covid-19 pandemic.
CL.A.P. - Drets dels infants, sensibilització i participació davant les necessitats emergents després de la pandèmia de la Covid-19
Aims and Objectives
L'objectiu general és contribuir a augmentar la conscienciació sobre els drets de la infància mitjançant accions que comparteixin l'estratègia de la UE EU Strategy on the rights of the child. En aquesta línia, volem incrementar la participació dels infants per detectar les noves necessitats sorgides arran de la pandèmia i el confinament (espais de relació, nous consums digitals, relacions interpersonals, motivació pels estudis, participació...)
To contribute to increasing the fulfilment and the awareness of the children rights, through actions that put forward the and enhancing the children’s participation in identifying needs and overcoming the impact of the pandemic on children.
The EU strategy on children’s rights will provide the framework for EU action to better promote and protect children’s rights.
It will contain a set of measures for the EU to implement, addressing among others:
- the rights of the most vulnerable children
- children’s rights in the digital age
- the prevention of and fight against violence
- the promotion of child-friendly justice.
It will also include recommendations for action by other EU institutions, EU countries and stakeholders.
Context
En els últims anys, arran de la pandèmia de la COVID-19, els infants han estat els que tenen menys risc de contraure el virus. El que probablement s'ha passat per alt són els efectes indirectes de la pandèmia sobre els menors, les nenes i els nens (Consell d'Europa, Respostes a la pandèmia de la COVID-19, 2020), especialment aquells que viuen en contextos desfavorits i/o marginals. Es calcula que el 99% dels nens del món viuen en un dels 186 països que han adoptat algun tipus de restricció: confinaments, equips de protecció individual, mesures d'higiene, distància interpersonal, aïllament, etc. - per combatre la COVID-19 (UNICEF, Don’t Let Children be the hidden Victims of COVID-19 pandemic, 2020). Tot i que els nens i les nenes no tenen un alt risc de patir danys directes pel virus, es veuen afectats de manera desproporcionada pels seus impactes indirectes. Durant la pandèmia, diversos drets dels nens, inclòs el dret a ser escoltats, van ser suspesos i de vegades violats. A causa de l'estat d'excepció, s'ha restringit el dret dels menors a participar en la vida social i en activitats de lleure, però també el dret a participar en els processos de presa de decisions, així com el seu accés a la informació (Consell d'Europa, El COVID-19). -19 pandèmia i menors, 2020). Paral·lelament, durant la pandèmia, hi va haver una tendència creixent d'angoixa emocional i psicològica -especialment entre els adolescents-, juntament amb un augment de la sensació d'aïllament. A més, el tancament d'escoles i la realització de les classes en línia ha provocat l'aparició d'una bretxa important pel que fa a l'alfabetització digital i ha reduït la possibilitat d'accés als serveis educatius.
A la vista dels trastorns viscuts per i pels menors durant la pandèmia, el CL.A.P. pretén promoure el dret dels nens i nenes, dels nens i les nenes a participar en els processos de presa de decisions, especialment en situacions d'emergència, de manera que contribueixin al desenvolupament de respostes adaptades a la infància i sensibles al gènere per part dels poders públics locals.
Consorci Internacional
ASSOCIACIÓ D'EDUCADORS EN DRETS HUMANS (AHEAD)
AHEAD va ser fundada l'any 2009 per educadors dels àmbits de l'educació formal, l'educació en el lleure i l'educació no formal i que han treballat a nivell local, nacional i internacional per consolidar els drets humans i l'educació dels drets dels infants.
Besides AHEAD, this Strategic Partnership project is implemented by the organisations of the consortium:
CISS - Cooperació Internacional Sud-Sud Onlus és una organització no governamental (ONG) activa des de 1985 als diferents "Sud" del món, entre els països condemnats a ser només font de matèries primeres i armes barates, llocs de conflictes. dictada des de la caça de recursos, però també de les perifèries del món ric on relegar els exclosos del treball, els debilitats per la manca de serveis socials, els discapacitats, els estrangers.
Es tracta d'un espai cultural interdisciplinari, dedicat a l'exploració i presentació pública de creacions artístiques performatives concebudes per artistes activistes que treballen estretament amb la comunitat. Replika és una plataforma de creacions pedagògiques i obres d'art participatives, a través de la qual el públic es pot autorepresentar i crear el seu propi art.
- STICHTING INTERNATIONAL CHILD DEVELOPMENT INITIATIVES (ICDI) - Països Baixos
És una organització que treballa en el desenvolupament psicosocial dels infants i joves que creixen en circumstàncies difícils. L'ICDI té com a objectiu millorar les polítiques i les pràctiques desenvolupant les habilitats dels nens, les famílies, les organitzacions i les autoritats locals.
IMAGO MUNDI (Romania) dóna suport als joves i al seu desenvolupament, especialment a les zones rurals. IMAGO MUNDI ha establert aliances estratègiques amb escoles i instituts, tant rurals com urbans, amb institucions culturals i autoritats locals.
I SICALIANI (Palerm, Itàlia), és una cooperativa social el camí de la qual comença amb l'educació al carrer, avui dedicada a la conscienciació sobre temes socials, la promoció i l'aplicació dels drets dels infants a les escoles i barris de Palerm. Utilitza mètodes creatius basats en l'educació no formal, inclòs el mètode agro-ludoteràpia, creat i promogut per la cooperativa.
Activitats
Anàlisi de les necessitats emergents en infants de 6 a 17 anys amb l'ús de mètodes creatius i innovadors. Gràcies al soci ICDI, s'aplicarà el mètode Children-Led Research, un mètode que permet als menors formular preguntes de recerca, analitzar dades i presentar els resultats d'una activitat de recerca. L'anàlisi implicarà, mitjançant activitats en línia i presencials, n. 150 operadors i operadors de serveis relacionats amb la infància i l'adolescència per tal d'identificar els principals problemes a què s'enfronta durant la pandèmia.
Les necessitats dels menors s'identificaran mitjançant mètodes creatius, com ara el teatre educatiu, les biblioteques vives, el teatre dels oprimits, etc.
Programa de desenvolupament de capacitats dirigit a operadors/operadors i educadors/educadors de serveis, públics i privats, adreçat a menors d'edat, amb la finalitat de reforçar la capacitat de promoure i facilitar la participació dels menors i augmentar la conscienciació de les necessitats que han sorgit en el menors durant el període de pandèmia. El programa tindrà un focus específic en els menors de zones marginades i perifèriques, fomentant la perspectiva de gènere.
Accions d'incidència i treball en xarxa per tal de crear un mecanisme estable de consulta de menors per a les autoritats públic local, mitjançant la formació de col·lectius de menors com el Consell Local de nens i nenes i el Fòrum Jove de cada ciutat implicada. En finalitzar l'acció, els menors hauran participat en els processos de presa de decisions juntament amb els responsables de la presa de decisions i els responsables polítics, i hauran exercit el seu dret a ser escoltats, especialment en situacions d'emergència.
Grup objectiu i beneficiaris
El projecte va dirigit al n. 435 menors de les zones urbanes i rurals de Palerm, Barcelona i Bucarest; n. 60 inclosos educadors, operaris, psicòlegs, treballadors socials, professors i treballadors dels serveis sanitaris dirigits a menors; les autoritats locals i, en particular, els responsables de la presa de decisions i els responsables polítics de les àrees en què es desenvolupa el projecte.