Formacio/Petit Compass/Projectes

CONTRA L’ODI I PER LA PAU: DRETS HUMANS

S'inicia el curs 2017/2018 amb nous reptes educatius. Cada nou curs és així, però els esdeveniments de les últimes setmanes d'estiu no ens ho han posat fàcil: la realitat que vivim, complexa i incerta, ens planteja cada dia nous reptes educatius.

Evitar l'odi, especialment basat en discriminació, així com assolir la pau entesa des del sentit més ampli – és a dir, no només manca de violència, sinó també presència de justícia social – només és possible amb el respecte i exercici dels drets humans com a pràctica.

Els drets humans són allò que els humans tenim i ens mereixem pel sol fet de ser éssers humans. I ningú no ens ho pot treure. Però malauradament, sovint – i la història així ho demostra -, s'han de fer esforços per mantenir i recordar que existeixen i han de ser respectats, aquí i arreu del món.

I des de l'educació, tenim la responsabilitat de fer-ho, educant a tothom (no només a les noves generacions, tot i que si parlem d'àmbit escolar, és clar, hi toca especialment). Educació en drets humans és la resposta: educar sobre els drets humans – què i quins són, quins instruments tenim per defensar-los -; educació per als drets humans – desenvolupar les habilitats necessàries per tal de defensar-los i posar-los en pràctica, com ara el pensament crític, l'expressió amb confiança i l'escolta activa -; i educar segons els drets humans – amb el respecte i aplicació dels drets com a context i model per viure'n els valors en primera persona -.

Aquest enfocament educatiu integral que contempla coneixements, habilitats i actituds es troba desenvolupat al Manual d'Educació en Drets Humans per a infants, Petit Compass, juntament amb 40 activitats concretes per tal de promoure-ho. I us convidem a conèixe'l:

De ben segur que un cop el conegueu, esdevindrà, tal i com el seu nom indica (per l'original del títol en anglès), una bona brúixola per guiar-vos en la tasca d'educar, tasca sempre plena de reptes.

I com totes les brúixoles i guies són poques en temps de tempesta, compartim també amb vosaltres altres espais que recullen recursos útils i rellevants. La Fede compta amb un Centre de recursos per a una educació transformadora, així com en destaca alguns al seu article sobre el nou curs escolar, quan més que mai, ens cal educar per la justicia global. L'xtec també ha preparat un recull de recursos, i ben aviat, en vindran d'altres que no dubtarem en compartir amb vosaltres.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.