Formacio/Petit Compass

Compartir experiències: part de l’aprenentatge

Segons l'enfocament de l'aprenentatge basat en l'experiència, els aprenentatges no es consoliden fins que s'han viscut en primera persona, com comunament diríem: “de la teoria, a la pràctica”. Tot i així, no n'hi ha prou només amb l'experiència: cal poder reflexionar-hi un cop finalitzada, i extreure'n noves conclusions, aquest cop en el pla teòric, per així poder, en el futur, incorporar-les a la nova pràctica. És per això també que l'aprenentatge mai no té fi: és un cercle infinit! (per més detalls, clica a la imatge).

I l'estructura dels cursos d'AHEAD està pensada a partir d'aquesta idea. Després de viure en primera persona activitats d’Educació en Drets Humans (EDH) per tal de poder entendre què entenem exactament per això de l'EDH, ens calen noves experiències per consolidar els aprenentatges. Les persones participants al curs “Petit Compass: una brúixola per viure els drets humans”, realitzat el curs passat amb suport de l’Ajuntament de Barcelona, han pogut posar en pràctica activitats del manual d'Educació en Drets Humans, el Petit Compass, adaptant les activitats a les pròpies necessitats en els seus contextos educatius.

Així, trobem que les participants han tingut noves experiències duent a terme activitats d'EDH en contextos ben diversos: escoles de primària i secundària, amb alumnat propi o com a talleristes externs, a classes d'anglès extraescolar per a infants, i amb joves estudiants extrangers vivint a Catalunya, a entitats de lleure i també en un Centre Especial de Treball Taller Horitzó per a persones dicapacitades psíquiques.

I és que un dels avantatges del manual és que és una brúixola que orienta, però no dóna receptes inamovibles: com ha quedat ben palès en aquest conjunt d'experiències derivades del més recent curs d'AHEAD. Tot i que el manual hagi estat escrit pensant en el grup d'edat de 6 a 13 anys, les activitats són inspiradores i fàcilment adaptables per altres edats: aquesta vegada, hi han participat persones de 9 a 55 anys, passant per la franja de joves de 17 a 23. 

Totes les experiències s'han recollit en unes fitxes per tal que l'experiència, així com l'esforç d'adaptació als diferents contextos, pugui ser d'utilitat a altres educadores i educadors! I cadascuna d'elles es compartirà on line a la pàgina de l'activitat en la que ha estat inspirada.

I com que després de realitzar l'experiència, cal reflexionar-hi per tal de consolidar l'aprenentatge, encara ens queda una trobada. El dia 9 de novembre, algunes d'aquestes participants del curs compartiran aquestes experiències de forma activa i participativa amb tothom que estigueu interessats en conèixer recursos per treballar els drets humans en contextos educatius. Teniu més informació sobre aquesta sessió oberta organitzada conjuntament amb Edualter en el següent enllaç, així com el formulari d’inscripció i de sol·licitud d’un exemplar del manual Petit Compass. Us hi esperem!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.