Formacio/Petit Compass

Punt i a part del curs “Petit Compass: una brúixola per viure els drets humans”

Hem acabat el curs "Petit Compass: una brúixola per viure els drets humans" amb l'última sessió el passat mes de juny. Les persones participants van compartir les seves experiències d'activitat pràctica d'educació en drets humans (EDH) i van fer una avaluació participativa, reflexionant sobre el procés d'aprenentatge i la versió en línia del manual Petit Compass.

Les participants van analitzar què va funcionar i què no de les activitats d'EDH que van posar en pràctica durant els mesos d'abril i maig. Hi ha hagut varietat de temàtiques tractades com la indivisibilitat i interdependència dels drets humans, els drets dels infants, el gènere, els estereotips, les persones refugiades i el dret a l'aigua. També hi ha hagut diferents edats i perfils en els grups: des d'infants de 5 anys a joves de 23 anys, així com persones adultes amb discapacitat psíquica. Tanmateix s'han fet servir metodologies com les imatges, els còmics, els contes, i diverses adaptacions d'activitats del Petit Compass, sent l'activitat 25 «Navegant cap a una terra promesa» la que més vegades s’ha adaptat.

En relació al curs, les participants valoren que l'aprenentatge dinàmic i vivencial els ha permès tenir una visió més amplia dels drets humans, apropiant-se de l'EDH en la seva activitat educativa i en el seu dia a dia. També valoren que el curs els ha donat una xarxa on compartir experiències i sentir-se menys soles a l'hora de treballar l'EDH, així com l'accés a recursos pedagògics útils com el Petit Compass i d'altres que s'han compartit. De la versió en línia del Petit Compass han fet una sèrie de propostes de millora molt valuoses.

Per últim, amb la inspiració de l'adaptació d'un conte japonès sobre el creixement
del bambú vam revisar el jardí de les expectatives que vam fer a la primera sessió del
curs. Us compartim algunes de les reflexions personals que van sorgir:

  • “Quan em trobo estancada en la meva tasca educativa penso que potser estic en aquest procés de creixement del bambú.”
  • “Sento que hi ha hagut un canvi de pell, un canvi de mirada cap a mi, cap al meu entorn i cap a la realitat.”
  • “En la nostra tasca educativa també sembrem i probablement no veiem els resultats. Per tant hem de tenir visió de procés.”
  • “M'he adonat que vull fer més incidència i activisme.”

I amb això ens vam acomiadar tot agraint a les participants el seu entusiasme, entrega i generositat durant aquest curs, que també ha estat molt enriquidor per AHEAD, especialment per a les formadores. El punt i a part d'aquest curs és degut al fet que vam quedar emplaçats a continuar reflexionant sobre els reptes de l'EDH a la tornada de l'estiu, concretament a la trobada que hi haurà el 9 de novembre per compartir més experiències i estratègies amb altres educadors i educadores. Aviat us donarem més informació sobre aquest esdeveniment que organitzarem conjuntament amb Edualter, una xarxa de recursos sobre l’educació per la pau, el desenvolupament i la interculturalitat.

Deixa un comentari