Petit Compass/Projectes

EL DRET A LA PARTICIPACIÓ: UNA DE LES TRES “PES” DELS DRETS DELS INFANTS

Cada 20 de novembre celebrem el Dia Universal de l’Infant perquè el 20 de novembre de 1989 va ser aprovada per Nacions Unides la Convenció Internacional dels Drets dels Infants que va entrar en vigor el 1990 i que avui en dia ha sigut acceptada per tots els països a excepció d’EEUU.

Els articles que protegeixen els drets dels infants en la Convenció poden ser agrupats en tres categories, conegudes com les tres “Pes”: participació, protecció i provisió. El dret a la participació segueix sent encara molt innovador, ja que reconeix als infants com a subjectes, en lloc de com a objectes de dret. La Convenció estableix que els infants tenen dret a ser respectats i tractats amb dignitat simplement perquè són éssers humans, independentment de la seva edat. En part, el “tracte digne” és el que els permet ser éssers autònoms i desenvolupar-se, expressar les seves necessitats, els seus desitjos i pensaments tan aviat com siguin capaços de fer-ho. Les seves necessitats, els seus desitjos i pensaments són un factor important en les decisions que els afecten. Per poder exercir aquest dret és necessari garantir la seva llibertat d’expressió, el dret a l’accés a la informació i dret a expressar la seva opinió lliurament.

Precisament el dret a la participació infantil és un dels principis inspiradors del Petit Compass, Manual d’Educació en Drets Humans per a Infants del Consell d’Europa. Aquest manual va ser traduït i publicat al català per AHEAD l’any 2013 gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. Dos anys més tard es va crear un manual en línia gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament. Amb les últimes modificacions i millores aquesta versió en línia ara és accessible en obert als educadors/es formals i no formals que vulguin accedir a les 40 activitats, així com a una introducció a l’educació en drets humans i a les temàtiques relacionades com participació, ciutadania, democràcia, no discriminació, no violència i pau, gènere i d'altres. Tanmateix són accessibles les fitxes d’adaptacions d’activitats dutes a terme per participants de cursos sobre el manual, així com el formulari per tal que l’educador/a que ho vulgui comparteixi la seva experiència.

Es manté la Comunitat Petit Compass com una comunitat d’aprenentatge virtual a la que es pot accedir previ enregistrament, per tal de compartir reptes, metodologies i altres recursos. A més, teniu a la nostra web altres recursos educatius per treballar l'educació en drets humans amb infants i joves, així com altres temàtiques relacionades com gènere, interculturalitat i població refugiada.

Per saber més sobre aquest manual féu una ullada a aquest vídeo on educadors/es i participants de cursos d'AHEAD expliquen quines són les característiques innovadores d’aquest manual basat en metodologies participatives i vivencials. Si en voleu un exemplar pel vostre centre educatiu o entitat envieu un correu a la següent adreça: ahead@aheadedu.org.

Deixa un comentari